Nicolas_laos_ Μεθεξιολογία_image01

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου

Μεθεξιολογία – Φιλοσοφική Θεολογία και Θεολογική Φιλοσοφία για τη Θέωση της Ανθρωπότητας

του Νικολάου Λάου πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2017 από τις Εκδόσεις Δίαυλος Α.Ε., ISBN-13: 978-960-531-399-9, Σελίδες: 396, Σχήμα: 17 x 24 cm

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΥΛΟΣ:

http://www.diavlos-books.gr/product/1027/metheksiologia-filosofiki-theologia-kai-theologiki-filosofia-gia-ti-theosi-tis-anthropotitas-

Μαυρομιχάλη 72-74 Αθήνα 10680

τηλ.: 210-3631169, 210-3617473

fax: 210-3617473

email: [email protected]

Το βιβλίο διανέμεται πανελλαδικώς μέσω των Εκδόσεων Δίαυλος, μέσω των συνεργαζόμενων μεγάλων βιβλιοπωλείων (π.χ. IANOS, Public, Πολιτεία κ.λπ.), και, βεβαίως, μπορεί να παραγγέλλεται μέσω οποιουδήποτε τοπικού βιβλιοπωλείου.

Nicolas_laos_ Μεθεξιολογία_image02

Ο δρ Νικόλαος Λάος γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 2 Ιουλίου 1974. Είναι διεθνώς γνωστός ως ο φιλόσοφος της μεθεξιολογίας, όρο τον οποίο επινόησε και καθιέρωσε για να αναφερθεί σε μια μεγάλη φιλοσοφικοθεολογική σύνθεση την οποία πραγματοποίησε, και η οποία καλύπτει την οντολογία, την επιστημολογία, την ηθική, τη φιλοσοφική ψυχολογία, τη φιλοσοφική θεολογία, τη φιλοσοφία της ιστορίας, τη φιλοσοφία του δικαίου και την πολιτική θεωρία. Το βιβλίο με το οποίο παρουσίασε συστηματικά τη μεθεξιολογία του τιτλοφορείται Methexiology: Philosophical Theology and Theological Philosophy for the Deification of Humanity και εκδόθηκε το 2016 από την εκδοτική εταιρεία Pickwick Publications του εκδοτικού ομίλου Wipf and Stock Publishers (Η.Π.Α.). Η ελληνική μετάφραση αυτού του βιβλίου, φέροντας τον τίτλο Μεθεξιολογία: Φιλοσοφική Θεολογία και Θεολογική Φιλοσοφία για τη Θέωση της Ανθρωπότητας, πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον συγγραφέα και εκδόθηκε το 2017 από τις Εκδόσεις Δίαυλος. Επιπλέον προς το πεδίο της φιλοσοφίας, ο δρ Νικόλαος Λάος είναι διεθνώς εκδομένος συγγραφέας στα πεδία της διεθνούς πολιτικής, της πολιτιστικής διπλωματίας, της μαθηματικής ανάλυσης και της μαθηματικής μοντελοποίησης.

Σπούδασε Μαθηματικά, Πολιτική και Ανθρωπιστικές Επιστήμες και αποφοίτησε από το University of La Verne (Καλιφόρνια) με επαίνους και βραβεία από το Τμήμα Μαθηματικών αυτού του πανεπιστημίου. Στο University of La Verne, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Θεμιστοκλή Μ. Ρασσιά (εταίρου της Royal Astronomical Society του Λονδίνου), διεξήγαγε προχωρημένη έρευνα στη μαθηματική ανάλυση, τη διαφορική γεωμετρία, τη μαθηματική λογική και τη φιλοσοφία της επιστήμης, και συνέγραψε το βιβλίο Topics in Mathematical Analysis and Differential Geometry, το οποίο εκδόθηκε το 1998 από τον ακαδημαϊκό εκδοτικό οίκο World Scientific Publishing Co. ως ο τόμος υπ’ αριθμ. 24 της έγκριτης Σειράς Καθαρών Μαθηματικών αυτών των εκδόσεων. Εκ παραλλήλου προς τις μαθηματικές σπουδές του στο University of La Verne, παρακολούθησε κανονικά και, κατόπιν εξετάσεων, ολοκλήρωσε επιτυχώς και τα ακόλουθα μαθήματα: “Πνευματική Ιστορία των Η.Π.Α. από το 1865,” “Ανάπτυξη της Αμερικανικής Δημοκρατίας,” “Πολιτισμοί του Κόσμου,” “Αρχές Κοινωνιολογίας,” “Κλασσική Πολιτική Φιλοσοφία,” “Αμερικανική Κυβέρνηση και Πολιτική,” “Ευρωπαϊκή Κυβέρνηση και Πολιτική” και “Πολιτική Συμπεριφορά” στο ίδιο πανεπιστήμιο και διεξήγαγε έρευνα στις εφαρμογές της λογικής και των μαθηματικών στη μελέτη διεθνών υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, συνέγραψε το βιβλίο Theory Construction and Empirical Relevance in International Relations, το οποίο εκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα το 2000 από τις Εκδόσεις Αντ. Ν. Σάκκουλα. Επέκτεινε την προαναφερθείσα έρευνά του και διατύπωσε μια ολοκληρωμένη φιλοσοφία της παγκόσμιας τάξης και κοινωνίας με το βιβλίο του The Metaphysics of World Order: A Synthesis of Philosophy, Theology, and Politics, το οποίο εκδόθηκε το 2015 από την εκδοτική εταιρεία Pickwick Publications του εκδοτικού ομίλου Wipf and Stock Publishers (Η.Π.Α.).

Ο δρ Νικόλαος Λάος ανακηρύχθηκε αριστούχος διδάκτωρ της Χριστιανικής Φιλοσοφίας από την Academia Theológica de San Andrés της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μεξικού (Iglesia Ortodoxa Ucraniana en México). Βαθμολογήθηκε με Α σε όλα τα μαθήματα φιλοσοφίας και θεολογίας που περιλαμβάνονταν σε αυτό το διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών. Είναι ειδικευμένος στη δογματολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, υπό το πρίσμα της οποίας εργάζεται στα πεδία της φιλοσοφίας και σε διάφορες άλλες πολιτιστικές και πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις που έχει αναλάβει διεθνώς. Ειδικότερα, με το βιβλίο μου Μεθεξιολογία: Φιλοσοφική Θεολογία και Θεολογική Φιλοσοφία για τη Θέωση της Ανθρωπότητας, το οποίο εκδόθηκε και διανέμεται στα ελληνικά, πανελλαδικώς από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΥΛΟΣ ΑΕ, παρέχει μια οντολογικώς θεμελιωμένη ανθρωπιστική, ελευθεριοκρατική και παγκοσμιοποιητική ερμηνευτική του κλασσικού Ελληνισμού και του μεσαιωνικού ελληνικού Χριστιανισμού καθώς και μια ενιαία, βαθμιδωτή ανάγνωση και ερμηνευτική της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και της μεσαιωνικής Ελληνοχριστιανικής φιλοσοφίας και θεολογίας, την οποία ενιαία, βαθμιδωτή ανάγνωση και ερμηνευτική αποκαλεί μεθεξιολογία ή φιλοσοφία της μέθεξης.

Έχει διδάξει θεωρία διεθνούς πολιτικής και πολιτική φιλοσοφία στο University of Indianapolis (Athens Campus) και έχει διεξάγει έρευνες στο London Centre of International Relations του University of Kent και στο Chatham House (Royal Institute of International Affairs). Επίσης, έχει αναπτύξει πολύπλευρη ερευνητική και συμβουλευτική δραστηριότητα στα πεδία της νοοπολιτικής, της γεωπολιτικής, της παγκόσμιας ασφάλειας και της πολιτιστικής διπλωματίας, συνεργαζόμενος με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών και ερευνητικούς οργανισμούς διεθνώς.

Τιμητικές Διακρίσεις και Εργασίες:

Στην 26η Τελετή Περικόσμησης του Grand Priory of England, Wales, Isle of Man and Channel Islands του Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem, που έλαβε χώρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2008, στον Ναό του Αγίου Βαρθολομαίου στο City του Λονδίνου, ο δρ Νικόλαος Λάος έλαβε τον τίτλο του Ιππότη του Αγίου Λαζάρου της Ιερουσαλήμ από τον ανθρωπιστικό και ιπποτικό οργανισμό United Grand Priories of the Hospitaller Order of Saint Lazarus of Jerusalem, του οποίου οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες διατελούν υπό την πατρωνία του λόρδου Robert Balchin, βαρόνου του Lingfield, ο οποίος είναι ισόβιο μέλος της Βουλής των Λόρδων του Ηνωμένου Βασιλείου (με το κόμμα των Tories) και πρόσθετος πρύτανης του Brunel University.

Το 2013, την ημέρα κατά την οποία η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Θεοδοσίου του Κιέβου, ο δρ Νικόλαος Λάος έλαβε τον εκκλησιαστικό τίτλο του Ιππότη Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Πτωχών Ιπποτών του Χριστού και των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου (Ordre de Pauvres Chevaliers du Christ et des Saints Cyrille et Méthodie) της εν λόγω Ορθόδοξης Εκκλησίας από την Αυτού Μακαριώτητα τον Αρχιεπίσκοπο Μεξικού και Πάσης Λατινικής Αμερικής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δρα Δανιήλ (de Jesús Ruiz Flores). Η προαναφερθείσα Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (Ukrainian Autocephalous Orthodox Church Canonical) τηρεί την κανονική παράδοση και διαδοχή των Ορθοδόξων Χριστιανών Ρως του Κιέβου (Kievan Rus’) και έχει ευθεία σχέση προς τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας του 1924 που εξέδωσε ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Γρηγόριος Ζ’ προς τη Μητρόπολη των Ορθόδοξων Χριστιανών Ρως του Κιέβου.

Στις 8 Μαΐου 2013, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολιτικός Αρχιεπίσκοπος της Διεθνούς Αγγλικανικής Επισκοπικής Εκκλησίας δρ Norman S. Dutton απένειμε στον δρα Νικόλαο Λάο τον τίτλο του Εκκλησιαστικού Δούκα της Βηθφαγής.

Επιπροσθέτως, με τις επίσημες ευλογίες του Αρχιεπισκόπου Μεξικού και Πάσης Λατινικής Αμερικής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δρα Δανιήλ (de Jesús Ruiz Flores) και άλλων Εκκλησιαστικών παραγόντων του Ορθοδόξου Χριστιανικού Πατριαρχείου του Κιέβου και εν Αμερική Ορθοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών, και ακολουθώντας την Παύλεια ρήση “τοις πάσι γέγονα τα πάντα, ίνα πάντως τινάς σώσω” (Α’ Προς Κορινθίους 9:22), ο δρ Νικόλαος Λάος συγκρότησε και ανέλαβε να διοικεί αυτόνομο διεθνή ελευθεροτεκτονικό και λόγιο οργανισμό (με την επωνυμία Ηνωμένα Παραδοσιοκρατικά Μεγάλα Άδυτα του Αρχαίου και Αρχεγόνου Τύπου Μέμφις-Μισραΐμ, αγγλιστί United Traditionalist Grand Sanctuaries of the Ancient and Primitive Rite Memphis-Misraim), όπως αξιοποιήσει τα εσωτεριστικά ρεύματα και αιτήματα της Δύσης για να προωθήσει τη μεθεξιολογία του και όπως αποκαταστήσει την αυθεντική, μεσαιωνική επιστημονική και Χριστιανική ταυτότητα και κουλτούρα του Ελευθεροτεκτονισμού. Σε αυτό το έργο του, βρήκε πολλούς συμπαραστάτες και επίσημους υποστηρικτές διεθνώς, μεταξύ πολλών σύγχρονων ελευθεροτεκτονικών οργανισμών που βιώνουν δημιουργικά τις σύγχρονες πνευματικές και κοινωνικές κρίσεις και αναζητούν γνήσιες και δημιουργικές διεξόδους.

Περιγραφή του βιβλίου Μεθεξιολογία – Φιλοσοφική Θεολογία και Θεολογική Φιλοσοφία για τη Θέωση της Ανθρωπότητας:

Η μεθεξιολογία δεν είναι μια επιμέρους φιλοσοφική θεωρία, αλλά μάλλον ένας γενικός φιλοσοφικός προσανατολισμός. Συνεπώς, στο βιβλίο Μεθεξιολογία: Φιλοσοφική Θεολογία και Θεολογική Φιλοσοφία για τη Θέωση της Ανθρωπότητας, ο Νικόλαος Λάος διαυγάζει τη σημασία της μεθεξιολογίας για τη μελέτη της οντολογίας, της επιστημολογίας, της ηθικής, της φιλοσοφικής ψυχολογίας, της θεωρίας της δικαιοσύνης, της φιλοσοφίας της ιστορίας και της φιλοσοφίας της θρησκείας. Ο συγγραφέας ισχυρίζεται ότι, απέναντι στις νεωτερικές και τις μετανεωτερικές κρίσεις νοήματος, χρειαζόμαστε έναν νέο μύθο, μια νέα πνευματική πρόταση, για την επαναϊεροποίηση της ανθρωπότητας και του κόσμου, χωρίς να παλινορθώσουμε νεκρά τοτέμ, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε παραμύθια ως “φθηνά” υποκατάστατα για την απουσία ενός ζωοδότη μύθου, και χωρίς να αρνηθούμε την ιστορία. Στη Μεθεξιολογία του, ο Νικόλαος Λάος μελετά τη “γενεαλογία” των νεωτερικών και των μετανεωτερικών κρίσεων νοήματος, και, βασισμένος στην ερμηνεία του για την κλασσική ελληνική φιλοσοφία και τον ησυχασμό, αρθρώνει και προτείνει τη μεθεξιολογία ως έναν τρόπο υπέρβασης των κρίσεων νοήματος και ως έναν τρόπο επαναϊεροποίησης της ανθρωπότητας και του κόσμου δια μέσου ενός νέου μεταφυσικώς θεμελιωμένου ανθρωπισμού.

Από τον Πρόλογο του Arthur Versluis:

“Αυτό που πάνω απ’ όλα διακρίνει το έργο του δρος Λάου, πέρα από την ασυνήθιστη ευρύτητά του, είναι η έμφασή του στη θεώρηση της μεταφυσικής αλήθειας ως της λυδίας λίθου για να κατανοήσουμε τις πολιτικές, φιλοσοφικές, θρησκευτικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές διαστάσεις του νεωτερικού βίου μέσα σε ένα θεολογικώς ενήμερο πλαίσιο . . . Αυτό που ο δρ Λάος παρουσιάζει σε αυτό το βιβλίο δεν είναι τίποτε λιγότερο από μια αμφισβήτηση των περισσότερων καθιερωμένων τρόπων σκέψης γύρω από τη νεωτερικότητα και τον νεωτερικό κόσμο . . . Το έργο του είναι πρωτότυπο, διεγερτικό και προκλητικό—αναμφιβόλως, θα ανταμείψει τον προσεκτικό αναγνώστη.”

—ARTHUR VERSLUIS, Πρόεδρος του Τμήματος Θρησκειολογίας και Καθηγητής στο Κολέγιο Τεχνών και Γραμμάτων του Michigan State University (Η.Π.Α.)

Τα Περιεχόμενα του βιβλίου Μεθεξιολογία – Φιλοσοφική Θεολογία και Θεολογική Φιλοσοφία για τη Θέωση της Ανθρωπότητας:

Πρόλογος του Συγγραφέα για την Ελληνική Έκδοση: Η Προσωπική μου Πνευματική Πορεία

Πρόλογος του Arthur Versluis

Εισαγωγή

Κεφάλαιο 1: Το Ον και η Παρουσία του

Κεφάλαιο 2: Η Προσπέλαση του Όντος

Κεφάλαιο 3: Οι Τρόποι του Είναι

Κεφάλαιο 4: Επιστημολογία και η Νοητική Λειτουργία της Ψυχής

Κεφάλαιο 5: Μυστήριο, Χάρη και Φιλοσοφική Θεολογία: Δια της Ανιδιοτέλειας στη Θέωση

Κεφάλαιο 6: Ψυχοθεραπεία: Το Μυστικό Δυναμικό του Νοός

Κεφάλαιο 7: Αξιολογία, Ηθική και Δικαιοσύνη

Βιβλιογραφία

Γλωσσάριο

Στο ακόλουθο βίντεο (κάνοντας κλικ επάνω στην ένδειξη), μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίσημη εκδήλωση παρουσίασης της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου Μεθεξιολογία – Φιλοσοφική Θεολογία και Θεολογική Φιλοσοφία για τη Θέωση της Ανθρωπότητας, η οποία έλαβε χώρα τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 (ώρα 7 μ.μ.), στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ε.Σ.Η.Ε.Α (Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών).

Ομιλητές:

Νίκος Καρούτζος, Δημοσιογράφος (μέλος ΕΣΗΕΑ, Πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ)

Λουκάς Κατσώνης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής του περιοδικού FOREIGN AFFAIRS – The Hellenic Edition

Δημήτριος Τσίτος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, συγγραφέας, τ. Πρόεδρος του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού

Ο συγγραφέας δρ Νικόλαος Λάος, φιλόσοφος και σύμβουλος νοοπολιτικής

Συντονίστρια:

Άντζυ Σταθάτου, Δημοσιογράφος (μέλος ΕΣΗΕΑ, Γενική Γραμματέας ΕΔΟΕΑΠ)


 

 

Κάντε κλικ σε αυτό το λινκ για να διαβάσετε το άρθρο “Χριστολογικά Ζητήματα και Μυθιστορηματικές Συνωμοσίες” (PDF)

Κάντε κλικ σε αυτό το λινκ για να διαβάσετε το άρθρο “Πώς να Σώσουμε την Παγκοσμιότητα;” (PDF)

Κάντε κλικ σε αυτό το λινκ για να διαβάσετε το άρθρο “Η Υποκοσμική Τάξη Πραγμάτων, η Ηθική ως Ζήτημα Παγκόσμιας και Εθνικής Ασφάλειας και η Ελπίδα για έναν Καλύτερο Κόσμο” (PDF)

Κάντε κλικ σε αυτό το λινκ για να δείτε το εξώφυλλο του τεύχους Μαΐου 2017 του καταξιωμένου μηνιαίου ναυτιλιακού και οικονομικού περιοδικού MARITIME INTELLIGENCE, που είναι αφιερωμένο στον δρα Νικόλαο Λάο και το έργο του στα πεδία της νοοπολιτικής και της φιλοσοφίας 

Κάντε κλικ σε αυτό το λινκ για να διαβάσετε το άρθρο “Μεθεξιολογία, Εκκλησιολογία και Γεωπολιτική της Πνευματικότητας” (PDF)

Κάντε κλικ στην ακόλουθη ένδειξη για να ακούσετε τη συνέντευξη που έδωσε ο δρ Νικόλαος Λάος στον διακεκριμένο δημοσιογράφο και πολιτικό συντάκτη κ. Λάμπρο Καλαρρύτη, στις 31 Μαΐου 2017, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1 αναφορικά με την κρίση της σύγχρονης νεοελληνικής κοινωνίας και γεωπολιτικά-γεωοικονομικά ζητήματα